Dienst Landelijke Energietransitie

Onze opdracht

Wij zijn er van overtuigd dat wanneer we de juiste keuzes maken de energietransitie in de gebouwde omgeving nagenoeg tot louter positieve effecten zal leiden. Met als motto: 'Nul op de meter en beter' laten we zien dat wij gebouwen van het gas af halen en de jaarlijkse energierekening op nul of zelfs leverend kunnen krijgen met een minimale investering en dito CO2 uitstoot door de ingreep. Om dit te demonstreren hebben wij het afgelopen jaar gewerkt aan de realisatie van diverse projecten in de bebouwde omgeving. Daarbij hebben wij per sector (sociale huurwoningen, eigenwoningbezit, sportaccommodaties en de utiliteitsbouw) gekozen voor de meer complexe projecten. We hebben ons voornamelijk geconcentreerd op de bestaande bouw maar zien dat de businesscase voor nieuwbouw met onze aanpak nog aantrekkelijker is.

De ontwikkeling van dit totaalconcept is tot stand gekomen door vernieuwers en innovatieve (voornamelijk MKB) bedrijven. De opdracht was dat de investering van de nul-op-de-meter woning op basis van de energierekening in maximaal 10 jaar moeten worden terugverdiend. Deze aanpassing aan het gebouw zou ook een comfort/kwaliteit verbetering moeten hebben. Ook was de opdracht om op basis van een LCA de Co2 impact van de ingreep in het gebouw beperkt te houden.

Gemotiveerd door de oplossingen die werden aangedragen zijn wij deze concepten in de praktijk (meer dan 100) gaan toepassen en monitoren. En na het overwinnen van enkele kinderziekten en het verfijnen van het concept waren de resultaten boven verwachting.

Social media

Contact Dienst Landelijke Energietransitie

Doelenstraat 10
2511 CT Den Haag
Nederland

info@dienstlandelijkeenergietransitie.nl